Bezejmenná stránka: Akta O

The Patchwork of Oz (1914)

 

USA 1914, 81 minut, studio: Oz Film Manufacturing Company, režie: J. Farrell MacDonald, scénář: L. Frank Baum

 

Už rok po vydání knižní předlohy vstoupila Scraps na filmové plátno. Černobílý a němý snímek, dokončený v červenci 1914, se přidržel předlohy jak jen to šlo. Na rozdíl od knihy se tu ale neobjevuje Dorotka (neměla by co dělat), své si naopak užije Jinjur (očividně v mezičase mezi dobýváním města a svatbou, odchodem na venkov a komandováním devíti krav a manžela). Unc Nunkie a Margolotte sice zkamení, Ojo musí sehnat všechny příslušné ingredience, na cestě ho ale nedoprovází jen Patchwork Girl a Skleněná kočka (ta zůstala spát v knížce), ale také skupinka různě zainteresovaných lidí a tvorů, včetně přátelské muly jménem Mewel a munchkinské dívky Jessevy, jejíž snoubenec Danx při nehodě v kabinetu dr. Pipta nejen zkameněl, ale navíc se i zmenšil. Objevuje se tu taky filmové (tedy v knihách nepopsané) stvoření Zoop. Přesněji Lonesome Zoop.

Dostatečně šílenou Scraps předvedl akrobat Pierre Couderc, který  ztvárnil i Plecháče v třetím filmu téhle série, His Majesty, the Scarecrow of Oz. Malou roli ve skupince Tottenhotů dostala i budoucí hvězda grotesky Harold Lloyd, dalšího příslušníka zmíněného národa, ale zároveň také Zbabělého lva hrál Hal Roach, který ovšem záhy pochopil, že herectví není ve filmovém průmyslu jeho parketa, pustil se do produkce a v následujících letech stál za úspěchem Laurela a Hardyho, jakož i mnoha tehdejších hvězd komediálního stříbrného plátna.

Film, natočený studiem Oz Film Manufacturing Company a distribuovaný Paramount Pictures, nezaznamenal nijak zvláštní úspěch. Studio natočilo v témže roce ještě dva další filmy, The Magic Cloak of Oz (adaptace knihy Queen Zixi of Ix) a His Majesty, the Scarecrow of Oz (původní scénář, o rok později přepracovaný do knihy The Scarecrow of Oz), načež se pokusilo zachránit vážnou tvorbou, ale ani ta nezabránila krachu.

Scraps a Woozy

30.12.2019

Někde jinde

Film na Archive.org

 

 

 
Tumbrl Facebook Instagram Twitter

Literárium další příběhy ...

Bestiář

Cokoliv
Akta O
Holmesiana
Hudba
Film a TV
Historie

Poslední změny

 

TOPlist